Deep Purple

Nee, dit gaat niet over de Engelse rockband met hits voornamelijk in de jaren 70 en volgens sommige kenners de grondleggers van de  moderne heavy metal en hard.

Dit gaat over de huidige luchtkwaliteit. Wij ervaren hier op dit moment wat er gebeurt als er een plotselinge verandering is in het normale productie beleid.

Aankomende week start de China International Import Expo in Shanghai. Een enorm groot, en economisch gezien een belangrijk evenement. Vanuit de overheid is bijvoorbeeld ook verplicht gesteld dat op maandag en dinsdag o.a. de scholen gesloten zijn. Nu heb ik mij laten vertellen door iemand wiens man bij één groot bedrijf werkt, dat nog even vlak voor de opening de productie omhoog is geschroefd. We zien van dichtbij goed wat dit precies betekent voor de lucht. Als je naar de lucht kijkt, lijkt het bewolkt en alsof het kan gaan regenen, maar de voorspelling is zonnig zonder bewolking. Deze grijze lucht is het gevolg van de vervuiling. Het is niet zo dat de smog zo laag hangt, dat we geen hand voor ogen kunnen zien. Wel voel ik mijn ogen prikken als ik buiten ben, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik sowieso gevoelig ogen heb. Waar vanochtend de lucht kwaliteit nog oranje was, is deze nu diep paars.

Onze Dalek (air purifier) reageert hier ook op. We zien een donkerpaars oog. De maskers zijn weer tevoorschijn gehaald.

Wellicht kan ik het niet goed op papier zetten wat dit met mij/ons doet, maar het is zo bizar om dit lijfelijk te ervaren. Het drukt je nogmaals met de neus op de feiten wat “wij” met de aarde doen. Waar in Nederland dit soms een ver van je bed show lijkt, en we ons niet echt druk hoeven te maken over dit soort zaken. We doen immers al aan afval scheiden en fietsen veel. Hier is het spreekwoordelijk “a different cookie”.

Als ik dit zo allemaal bekijk, dan is de boodschap van Greta Thunberg zo gek nog niet…

Ter herinnering… de verschillende luchtkwaliteit niveaus.