Recycling

China is absoluut gezien de grootste of één van de grootste vervuilers ter wereld. Dit is natuurlijk niet zo heel gek, gezien het grote aantal inwoners! Daarnaast wordt hier altijd alles in plastic of karton verpakt. In de supermarkt pak ik een bloemkool, maar zodra deze gewogen is doet de juffrouw er ongevraagd een plastic zak omheen. Inmiddels lukt het me om duidelijk te maken dat dit echt niet nodig is. Wat je via internet besteld wordt geleverd in een te grote doos met veel vulling (plastic or piepschuim. Bestel je bijvoorbeeld blikjes tonic, dan is de vaste hoeveelheid bijvoorbeeld per 6 stuks, maar elk blikje wordt apart in plastic verpakt. Vervolgens zit er extra plastic om het geheel en dit alles wordt verstuurd in een (te grote) doos. We hadden dus ook veel afval. Dit ging allemaal in dezelfde prullenbak. ’s Avonds of ’s ochtends heel vroeg werden de vuilniszakken aan de straat gezet. En dan begon het ritueel. Er kwamen verschillende mensen die de zakken openden en het afval gingen scheiden. De één naam het plastic mee, de ander het karton etc. Op deze manier werd het afval dus gescheiden.

Afgelopen juni werd aangekondigd dat China maatregelen aan het treffen was met betrekking tot het scheiden van afval. Per 1 juli zou dit ingaan. Via de WeChat ontvingen we al allerlei berichten over nieuwe afvalbakken in onze wijk. Het idee is natuurlijk hartstikke goed. Mensen worden zich bewust van hun afvalstapel en gaan dan hopelijk minder afval produceren.

Maar dan nu de regels. En dan gaat het meteen op zijn Chinees. Want elke wijk of compound of wat dan ook… mag in principe zelf bepalen hoe ze de richtlijn implementeren. Als aan het einde maar het afval gescheiden is. Dit betekent in onze serviced appartment:

  • Prullenbak in de keuken is bestemd voor Food waste (a.k.a. GFT-afval), maar dit gaat in een normale plastic zak!
  • Overige prullenbak is bestempeld als Residual waste (a.k.a. restafval)
  • Plastic flessen kan je wel verzamelen, maar die moet je dan zelf naar de kelder brengen (enigszins ontmoedigingsbeleid aangezien het in de kelder 40+ graden is en het er enorm stinkt)
  • Papier en Karton (geen idee waar je deze moet afgeven)

Gevolg is dat je voor je gevoel weinig scheidt.

Nu ging Wojtek afgelopen vrijdag de fietsen toch maar even in de kelder zetten i.v.m. de supertyfoon. En wat ziet hij… 5 oudere mensen die de vuilniszakken openmaken en alles uitsorteren…

So much for change…