Bloedzuigers

Het lijkt erop dat het mooie weer nu echt doorzet. Waar we eerst af en toe een mooie dag hadden (zon en 26 graden) afgewisseld met een regenachtige koude dag (15 graden), is de temperatuur nu consequent boven de 20 graden. Maar hiermee komt ook één van mijn grootste, persoonlijke, natuurlijke vijanden terug: DE MUG.

Vorige week zagen we ze voor het eerst en inmiddels heb ik 10 bulten, waarvan 3 in mijn gezicht. Van de 7 op mijn benen waren er al 3 geïrriteerd: vuurrood en een enorme zwelling.

Dus sinds deze week dragen we weer een nieuw parfum: Citroenlucht. We hebben 3 verschillende merken, die allemaal net even anders ruiken. Het kan nooit echt gezond zijn, want zodra ik dit opspuit bij de kinderen moet ik zelf al hoesten. We hebben natuurlijk ook nog de enkelbanden, maar hierin zit ook een citroentablet. Dit werkt een beetje voor het gebied rond de enkels, maar verder niet erg.

In huis probeer ik de mug, zodra ik hem zie, te elimineren. Nu gaat dat nog, want het zijn er nog niet zoveel. En wat als ik slaap?

Er zijn verschillende middelen te koop om de muggen in huis tegen te gaan. Dit zijn de populairste:

  • Nummer 3: Citronella Oil Tiki Torch

Deze kan je in Nederland ook prima krijgen, evenals de citroenplant. Zelf heb ik er geen geweldige ervaringen mee. Ik vind het vooral stinken en ik heb niet het idee dat het de muggen verjaagt. Overdag stink ik zelf al naar de citroen, maar ik wil mijn huis graag enigszins fris houden. En nee, een citroenlicht is niet automatisch gelijk aan fris! Sowieso wil ik ’s nachts geen kaars aan hebben, dus voor mij is dit niet geen goede optie.

Door iemand gefabriceerde anti-muggen-olie-lamp. Het zou een verbeterde formule zijn…
  • Nummer 2: Mosquito Light

Deze lamp trekt muggen aan en als ze naar het lichtje toevliegen worden ze geëlektrocuteerd. Het idee dat de muggenpopulatie vermindert, spreekt mij wel aan! Ik weet het, dat klinkt niet erg diervriendelijk, maar als je net zo vaak geprikt wordt als ik dan begrijp je me. Een kennis van mij hier heeft een dergelijke lamp en hierin lagen enkele muggenkadavers. Het lijkt dus te werken! Waar ik over twijfel is het licht. Dat lijkt me niet fijn ’s nachts!

Duidelijk plaatje: Mug vliegt rustig rond… ziet mooi licht… wil er heen… zodra zij er is…BZZZZZT!
  • Nummer 1: Muggenstekker

Toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders, hadden wij een muggenstekker van Vapona. Dit werkte supergoed! Wel hing er een bijzonder luchtje aan en ik kan me nog herinneren dat ik er soms wat hoofdpijn van kreeg. Maar geen enkele mug die mij ’s nachts stak. Op een gegeven moment werd de stekker verboden. Later kwamen ze weer op de markt maar met een andere “werkzame” stof, die naar mijn idee minder goed zijn werk deed. Gelukkig kan je in China alle varianten kopen. Iemand raadde mij aan om die ouderwetse stekker te kopen. Voor het slapen gaan zet je deze een uurtje aan. Alle muggen vallen naar beneden. Een uurtje later zou de lucht zo goed als weg zijn en kan je rustig slapen….

Wie kent een dergelijke stekker niet…! Vroeger zeer effectief, maar minder goede ervaringen met de latere varianten. D.w.z. ik werd nog wel gestoken, maar ik had geen hoofdpijn meer…

Ik ben er nog niet helemaal uit… Maar aangezien het muggenseizoen hier tot, pak ‘m beet, eind oktober duurt, kan ik beter maar iets gaan uitproberen.

Als iemand nog andere adviezen heeft, dan hoor ik ze graag!