Xi’an en het 8-ste wereldwonder

Al maanden hadden we in gedachten dat we een reisje door China wilden maken. Je wilt immers niet na zoveel maanden terugkomen en dan alleen Shanghai gezien hebben. Hoog op ons lijstje stond het Terracotta leger.

Nu had Wojtek net een schermkamp en toernooi georganiseerd. En hiervoor waren verschillende mensen vanuit Europa naar Shanghai gekomen. Helaas konden onze Vlaamse vrienden niet blijven, maar we zijn op reis gegaan met ons Duitse vrienden.

Afgelopen maandagochtend heel vroeg namen we de trein naar Xi´an. Na een reis van 5,5 uur kwamen we aan het begin van de middag aan in een zonovergoten, vrij warme stad. Onze gids wachtte ons op. Voordat we naar ons hotel gingen, hadden we al ons eerste uitje naar de Pagode. Hier kregen we ook nog een  spoedcursus Chinese kalligrafie. ’s Avonds gingen we op zoek naar een restaurant. Dit was best een uitdaging. We belandden in een soort snackbar, waar we met 10 personen gegeten en gedronken (o.a. bier en cola) hebben voor ¥156!!! (Dat is omgerekend zo’n € 20)

Onze hotelkamer was in één woord: GEWELDIG!!! Wat een ruimte! Ook het ontbijt bood ons volop keuze.

De volgende dag stond dan DE excursie op het programma: Terracotta leger. Aangezien het best warm was die dag, en de Chinezen het vreemd vinden om een hele dag ergens door te brengen, stelde onze gids voor om eerst naar de Workshop te gaan waar, met toestemming van en gesubsidieerd door de overheid, replica’s worden gemaakt van de klei uit dezelfde berg als waar het originele leger van is gemaakt. Het was heel interessant om te zien hoe de replica’s gemaakt werden. Elk beeld bestaat uit meerdere onderdelen en is hol van binnen.

Onderweg in de bus naar de workshop en naar het Terracotta leger vertelde de gids ons wat van de geschiedenis van de Qin-dynastie. De keizer die als eerste alle 7 rijken verenigde tot één land en opdracht gaf tot de bouw van het Terracotta leger en de Chinese muur. Net zoals bij de Romeinen, de Grieken en de Egyptenaren, was het ook bij de Chinezen niet altijd rozengeur en maneschijn. Vergelijkbare intriges. Ik kan je alleen maar aanraden om hier meer over te lezen, want ik vrees dat ik het verhaal geen recht aan doe, wanneer ik het probeer te verwoorden.

De beelden niet eens zolang geleden ontdekt, namelijk in 1974 per toeval door een boer. De beelden zijn nu klei-achtig van kleur, maar waarschijnlijk waren ze dit niet. Er zijn aanwijzingen dat deze echter zeer kleurrijk geschilderd waren.

Wat ik wel nog even wil delen, is dat de naam China afgeleid is van deze dynastie. In deze periode kwamen er ook al westerlingen hier. De naam Qin (spreek uit: Tjin) lijkt op het Engelse “chin”. En zo is de naam China gekomen.

Na ons bezoek aan het leger zouden we nog een wandeling maken op de stadsmuur. Het was inmiddels echter zo heet geworden, dat we dit drastisch hebben ingekort! Daarna zijn we naar Muslim Quarter geweest. Eén straat wat halal-eten en heel veel souvenirwinkels.

Toren op de stadsmuur. Ik meen bij de westpoort.

Tot slot zijn we als echte cultuurbarbaren gaan eten bij de McDonalds 😊

Vandaag hebben we de trein genomen naar Beijing. Ik ben benieuwd of dit net zo’n beleving wordt als Xi’an.