Apen en olifanten

Het bijzondere hier in Shànghăi is, dat bijna iedereen wel 1 of meerdere keren in Thailand is geweest. Dus toen ik vertelde dat we naar Thailand gingen waren de reacties:

  1. Where will you go to in Thailand?
  2. Will you see the monkeys and elephants?
  3. You will have a great time!

De meeste mensen hier zijn ook naar Phuket geweest en we kregen dus verschillende adviezen waar we heen moesten. Het betrof hierbij meestal plekken waar je een olifantenrit kan maken of een apenshow kan bekijken.

Nu heb ik het niet zo op apen, dus al vrij snel besloten we dat we geen apenshow zouden bekijken. Daarnaast vind ik het woord “Monkeyshow” al suggereren alsof ik naar een aap in een rokje aan een ketting die wellicht ook nog een sigaret rookt moet kijken en daar krijg ik geen prettig gevoel bij.

Wat betreft de olifanten hebben we getwijfeld. Een aantal mensen waren zeer enthousiast over de “Elephant rides”. Hoe zij dit beschreven klonk het ook heel mooi en zou het een must-do zijn. Later sprak ik mensen die vertelden over de “Elephant sanctuary’s”. Dit zijn plekken waar afgedankte olifanten worden opgevangen. Olifanten die niet meer goed genoeg zijn voor de “Elephant rides”, maar ook olifanten die gebruikt zijn in shows of door mensen gehouden zijn om wat voor reden dan ook. Deze olifanten hebben PTSS (officiële diagnose) en verminkingen aan de oren. In de sanctuary’s worden deze opgevangen en verzorgd. Dit klonk voor ons in eerste instantie best goed in de oren. Een dagbezoek bestaat o.a. uit het snijden van fruit voor de olifanten en het badderen met olifanten. Van anderen zagen we foto’s en zij waren lyrisch over deze ervaring.

In Thailand zagen we de flyers voor een dergelijk uitje. Maar toen begon er toch iets bij mij te knagen… Naar mijn mening (en iedereen mag hier iets anders van vinden en dat respecteer ik ook!) horen olifanten in het wild thuis en is het onnatuurlijk als ik met hen kan badderen in de modder. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat olifanten in het wild mensen al niet heel leuk vinden als ze op ca. 20 meter afstand staan… dat zonder jonkies… ik wil me niet eens indenken wat er zou kunnen gebeuren wanneer je in de buurt komt van een wilde olifant met jonkies! Je weet dat je al zigzaggend moet wegrennen, maar op dat moment ga je gewoon rennen in een rechte lijn… geloof me! 😊 Gelukkig dachten Wojtek en ik hier hetzelfde over. We hebben de kinderen in simpele taal uitgelegd waarom wij niet naar de olifanten gingen en Adam zei heel wijs dat hij dan liever niet naar de olifanten zou willen.

Na ons besluit spraken we medewerkers van het hotel en die vertrouwden ons toe dat de meeste sanctuary’s ook  niet zo zijn als ik hierboven beschreef. Zij hebben alleen deze naam genomen zodat toeristen hiernaar toe komen!

Dit is dus de reden dat er geen foto’s van ons al badderend met olifanten zijn!

PS: er zullen vast enkele sanctuary’s zijn die wel vanuit het belang van de olifant handelen, maar er zijn er ook velen die vanuit financieel oogpunt werken!

Op de heenweg naar de Big Buddha zagen we vanuit de auto een baby olifant in een kooi aan een ketting en later twee olifanten (één wat ouder en één wat  jonger) die ingezet werden voor een safari. Ik was te laat voor de foto van de baby olfiant, maar deze kon ik nog net vanuit de auto maken. Helaas zie je op deze foto niet goed de verminking die ze op de oren hebben.