Rood

“Vandaag is Rood…” Een liedje van Marco Borsato uit 2006. Sinds deze week heeft deze zin voor mij een nieuwe betekenis gekregen. In elke winkel waar ik nu kom is er tenminste 1 sectie rood. Rood is één van mijn favoriete kleuren, dus dat is het niet, maar dit is best overweldigend als je de supermarkt binnen loopt.

Maar hoe zit dit dan? Tijd voor enig onderzoek!

Over 3 weken is het Chinees Nieuwjaar. Om precies te zijn begint het nieuwe jaar op dinsdag 5 februari. En de kleur die daarbij hoort is rood. De rode kleur staat voor geluk, en het is dan ook strikt verboden om de kleur te gebruiken op begrafenissen om dat dit traditioneel de kleur van vrolijkheid is. Het verklaart ook meteen waarom je hier veel rode bruidsjurken kunt vinden.

Chinees Nieuwjaar brengt nog meer tradities met zich mee. Dit is het moment om een rode, met geld gevulde, envelop (hóngbāo) te geven aan jonge ongetrouwde mensen maar ook aan mensen die voor je werken (bijv. de ayi, als je die hebt 😊). Als kaaskop zou ik hier een mooi rond bedrag in doen, bijv. ¥ 200. Maar Chinezen doen hier een bedrag in waar een 8 in voorkomt. Acht is in het Mandarijn bā. Bā lijkt op fā, wat zoiets betekent als “snel rijk worden” en “vermogend/gefortuneerd”. Het bedrag dat je in een envelop doet is dan bijv. ¥ 188, ¥288 etc. Even ter illustratie hoeveel waarde Chinezen aan dit getal hechten:
1. In 2008 werden 5 miljoen meer baby’s geboren dan in 2007!
2. In 2014 werden 2 nummerplaten met “8888” verkocht voor ¥12.000.000 en ¥17.200.000!

Vlak voor het nieuwe jaar worden ook de huizen grondig schoonmaakt zodat al het ongeluk uit het huis wordt geveegd (letterlijk en figuurlijk) en er ruimte is voor voorspoed. Op de eerste dag van het nieuwe jaar moet je dan juist weer niet je huis schoonmaken omdat je dan de voorspoed je huis uitveegt (symbolisch gezien). Nu ik erover nadenk, ik zal Mary vragen of ze een andere dag kan komen…

De huizen worden versierd met (rode) spreuken en rode lantaarns. Ook de commercie speelt hier zeker de laatste jaren een grote rol. Je kan werkelijk van alles krijgen wat te maken heeft met het nieuwe jaar. Wat dat betreft is het hier minstens net zo uitbundig als de Kerst in westerse landen.

Verder wordt op de eerste dag van het nieuwe jaar traditioneel vuurwerk afgestoken  om de kwade geesten weg te jagen. Tevens wordt een drakendans uitgevoerd op straat, ook om de boze geesten te verjagen.

Uiteraard zijn bovengenoemde punten slechts een klein onderdeel van het totale feest. Sowieso ga ik op zoek naar een drakendans hier en hoop dat ik daar t.z.t. foto’s van kan plaatsen.

Maar terugkomend op het begin, mooi rood is niet lelijk:

Spreuken, lantaarns, slingers etc
Nog meer spreuken…. en allemaal rood (met een beetje goud)
Allemaal hóngbāo…