IJspaleis

Het woord “ijspaleis” is een begrip in mijn familie. Van vroeger kan ik me herinneren dat mijn ouders dit gebruikten om het huis van o.a. mijn oom te beschrijven. Dit had inderdaad letterlijk met de temperatuur te maken. Het is mij nooit duidelijk geweest of hij een dergelijk temperatuur zelf prettig vond, of dit was om kosten te besparen, of omdat de verwarming het misschien niet deed.

Later zijn mijn zus, broertje en ik dit woord gaan gebruiken om het huis van mijn ouders te omschrijven. Dit tot enige ergernis van mijn moeder omdat de thermostaat dan wel op 20-21°C stond, maar wij ons afvroegen waar deze temperatuur dan gemeten werd.

Nu vinden mijn ouders ons huis in Arnhem af en toe een ijspaleis…, tja, wat kan ik daarvan zeggen… zodra je ouder wordt heb je behoefte aan een warmer huis 😉 Nee, eerlijk is eerlijk, wij hebben de thermostaat niet zo hoog staan (tussen de 18.5-20°C), maar ik hou wel van een fris huis. Let wel, fris is niet gelijk aan koud!

Sinds gisteren heeft het woord ijspaleis een nieuwe lading gekregen voor ons. We kwamen na een lange, prettige reis thuis. Voor we vertrokken hadden we netjes de airco uitgezet, zoals het hotel wenst.

Wij hebben geen CV hier in huis, maar het verwarmen gebeurt via de airco (reverse heating). Het eerste dat we deden bij thuiskomst was dan ook de airco aanzetten, want het was KOUD!!! Normaliter duurt het eventjes voordat het huis wordt opgewarmd, maar je voelt dan al wel een warme luchtstroom. Gisteren niet. Twee uur na aankomst, de tassen waren inmiddels al uitgepakt, hebben we de receptie gebeld voor hulp. Even later kwamen er 2 mannetjes kijken. Na enkele  minuten constateerden ze dat alles goed werkte, maar dat we 3 tot 4 uur geduld moesten hebben. Hoewel ik sterke twijfels had bij een dergelijke uitleg, hebben we dit op dat moment geaccepteerd. Vanochtend werden we verrast met een zeer frisse (lees in dit geval: koude) woonkamer. De thermostaat stond op 31°C dus je verwacht dan eigenlijk een sauna.  Dat is het zelfs met 2 truien aan niet. Uiteindelijk maar opnieuw naar de receptie gebeld.

Terwijl ik dit schrijf, arriveren er weer 2 mannetjes die vooral zeer geïnteresseerd naar de thermostaat staren (Superman heat vision?). Ze voeren samen een zeer geanimeerd gesprek. Laten we hopen dat dit oplossing leidt…

De twee mannen die hopelijk ons gaan redden van de kou…

N.B. Adam en Boris denken bij het woord ijspaleis aan Elsa uit de film Frozen. 😊 Let it goooooooooo…!