“EXTERMINATE!!”

Voordat we hierheen vertrokken zeiden verschillende mensen tegen ons “Ga je naar Shanghai??? Weet je wel dat het daar ontzettend vies en vervuild is?” Tja, wat moet je daar dan op zeggen…, we wisten zelf natuurlijk ook wel dat we niet in een natuurgebied terecht zouden komen, maar hoe het dan wel hier zou zijn, dat was voor ons ook een verrassing.

Laat ik jullie dan nu vertellen hoe het hier is. De afgelopen maanden was de lucht hier vrij schoon! De P.AQI (PM2.5) waarde is dan vrij laag en je ziet geen smog hangen boven de stad. Nu zal het echter kouder worden en daarom gaan meer mensen hun kachel stoken. Aangezien hier meer dan 24 miljoen mensen in de stad wonen, kan je indenken dat dit best wat impact op de uitstoot zal hebben. En dat beginnen we nu te merken. Af en toe wordt de luchtkwaliteit wat minder. Nog niet de hele dag door, maar af en toe een momentje. Zodra het kouder wordt, zal dit waarschijnlijk (vrijwel) continu zijn.

Hiervoor waren we gewaarschuwd dus enkele weken geleden begon ons onderzoek naar luchtreiniging. In onze woning zit wel een airconditioning, maar of deze ook de lucht kon reinigen? Sommige systemen kunnen dit namelijk wel. Gedurende twee weken hebben we bij verschillende medewerkers hiernaar geïnformeerd en 80% zei dat ons airco dit niet kan. We hebben zelf de conclusie getrokken dat de meerderheid het waarschijnlijk bij het rechte eind had. Toen begon de online zoektocht naar luchtreinigers. Waar moet je nou opletten? Is een duur apparaat meteen een goed apparaat? Hoe wordt de lucht naar binnen gezogen en waar komt de schone lucht eruit? Kan je het apparaat/de filters reinigen? Wat kost een filter als je deze moet vervangen? Ineens wordt je expert op het gebied van HEPA filters en in het berekenen van het aantal m3 dat je wilt reinigen. Dan ga je leveranciers vergelijken en valt het je ineens op dat sommige apparaten een dergelijke filter niet eens hebben. Vervolgens krijg je een hartverzakking bij de aanschaf van een geschikt apparaat, want die zijn hier ca. 2x zo duur als in de rest van de wereld (marktwerking zullen we maar zeggen).

Een paar dagen na de bestelling heb je ineens 2 apparaten in huis, die naar mijn mening prima als Dalek zouden kunnen dienen in een Doctor Who aflevering. Ons apparaat meet continu de luchtkwaliteit in huis en afhankelijk van deze waarde gaat het apparaat aan en kiest een stand (1-4). Godzijdank gaat hij niet vanzelf rondrijden, want dat zou echt angstaanjagend zijn. Wanneer onze Dalek de lucht goed vindt, dan heeft hij een blauw “oog”. Bij vermindering van de kwaliteit verandert deze kleur in blauw-paars, paars-rood en rood. Zodra hij rood is gaat hij harder blazen en dan hoor ik in gedachten “EXTERMINATE!”

Dalek. Fictief buitenaards ras van genetisch gemanipuleerde mutanten (cyborgs) van de planeet Skaro (uit de Britse serie Doctor Who: bron Wikipedia).

Eén antwoord op ““EXTERMINATE!!””

  1. Gelukkig doet-ie totaal iets anders dan een Dalek (en je zit toch ook niet op Skaro 😉 ).

Reacties zijn gesloten.