Tonggymnastiek

Heb je ooit het Chinese staatscircus gezien? Ik kan me nog herinneren dat ik dit voor het eerst op de televisie zag. Ik zal zo’n 7-8 jaar geweest zijn. Het was fascinerend. De clownsacts, de trapezeacts, de slangenmensen. En ik was met name gegrepen door de laatste categorie. Deze dames bezaten een dusdanige lenigheid en waren zo gracieus… dubbelgevouwen, balancerend op een standaard en enkel steunend op een mondstuk. En dan zette ze ook nog eens Chinese porseleinen soepkommen met haar voeten op haar hoofd. Op dat moment besloot ik dat ik dat ook wilde. En zoals ik wel vaker dacht op die leeftijd, vond ik dat ik dat ook moest kunnen, aangezien ik het op de televisie had gezien (een befaamde uitspraak van mij, zeker uit die tijd, is: “Papgemakkie! Dat heb ik op TV gezien!”).

Ik verwacht nu bij een aantal mensen al een glimlach, want mijn lenigheid kan je het best vergelijken met dat van een houten plank. Maar als je iets doet, moet je het goed doen. Dus ik besloot om meteen ook de soepkommen uit de kast te halen. Hier was mijn moeder het niet mee eens, want haar Chinese porseleinen kommen zouden kunnen breken…  Ze had uiteraard een goed punt. (Later kwam ik er achter dat het gewone soepkommen, met Chinese print, gespaard bij Royco waren; dus helemaal niet zoooo bijzonder en waardevol.)

Na uren oefenen, zonder soepkommen, moest ik toch tot de conclusie komen dat ik mijzelf nooit zou kunnen dubbelvouwen. Laat staan dat ik dit zou kunnen terwijl ik balanceer op een mondstuk welke bevestigd is op een standaard. Hopeloos.

Nou had ik afgelopen week een flashback van dit hopeloze gevoel tijdens mijn eerste les Mandarijn. We leerden de klanken: “initials” en “finals”; en alle toonvarianten hierop. Enig idee wat de klanken zijn? En enig idee welke toonvarianten er zijn? Neem van mij aan, het is allemaal net even anders dan het Nederlands. Maar het mooiste vond ik de adviezen van mijn lerares Ziva:

  • Voor de groep j q x, moet de tong onder, tegen de tanden gezet worden bij de uitspraak.
  • Voor de groep z c s, moet de tong boven, tegen de tanden gezet worden bij de uitspraak.
  • Voor de groep zh ch sh moet de tong gekruld worden naar achteren bij de uitspraak.
  • Voor de r moet de tong naar achter gelegd worden, alsof deze krimpt, bij de uitspraak.

Ze tekende zelfs plaatjes ter illustratie, welke ik uiteraard heb overgenomen.

Let op de positie van de tong bij de uitspraak van de letters. En probeer de letters dan zo vloeiend en natuurlijk mogelijk uit te spreken. HELP!

Morgen heb ik weer les, dus nu ben ik nog keihard aan het oefenen op deze speciale tonggymnastiek. Maar… als me dit lukt…, dan ga ik bij terugkomst in Nederland toch die soepkommen bij mijn moeder uit de kast halen en eens kijken of ik mezelf kan omtoveren in een slangenmens.

 

 

 

Eén antwoord op “Tonggymnastiek”

Reacties zijn gesloten.