The End

The End… Einde… Fin… Finito… Ende… Slut… etcetera. Het is duidelijk, ons avontuur is voorbij. Sinds afgelopen zondag zijn we terug in Nederland na een interessante reis. Dat wil zeggen, de vluchten waren probleemloos, maar we missen nog steeds één tas vol met knuffels en speelgoed van de kinderen. Dat is echter weer een ander verhaal.

Maar goed… Na een verblijf van bijna anderhalf jaar in China lijkt me dit een mooi moment om even te evalueren.

Wat hebben we geleerd

  • De milieuvervuiling is echt. Nee, je kan niet ineens één partij aanwijzen die de luchtvervuiling veroorzaakt zoals nu gebeurt bij de boeren. Maar die vervuiling is echt en die is ook echt niet fijn. Het feit dat je air purifiers in je huis moet hebben om schone lucht te hebben is eigenlijk te bizar voor woorden. Ook het dragen van een masker was soms echt noodzakelijk en het enige voordeel wat ik kan bedenken is dat wanneer het guur weer is het enige warmte geeft.
  • Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben het bizar goed hier in Nederland. Je mag en kan hier zeggen wat je denkt. Ook al lijkt het misschien niet altijd zo, als je in een land geleefd hebt waar dit echt anders is besef je hoe waardevol dit is. Nu krijgen we pas goed mee wat er daadwerkelijk in de wereld speelt (en met name in Azië).
  • Afstand is relatief. In China draaiden we ons hand er niet voor om, om even een weekendje ruim 300 km verderop door te brengen. Of om iets gedurende een halve dag te bezoeken op 100 km afstand. Terwijl in Nederland vonden we Groningen altijd al ver weg. Als je daar heen wilt moet je toch tenminste daar een hele dag voor uit trekken.

Wat gaan we missen

  • Alle nieuwe vrienden en kennissen.
  • Het gemak (alles is te koop en thuis te bezorgen, meestal gratis).

Wat gaan we niet missen

  • Het gerochel en gespuug.
  • Het ongevraagd foto’s maken en aanraken.

Dit is dan de laatste blog. Hoewel ik dit voornamelijk voor ons zelf geschreven heb, hoop ik dat eenieder die het gelezen heeft er plezier aan beleeft heeft. En bedankt voor de interesse!

再见

PS, ik ben geslaagd voor mijn HSK niveau II examen!