Toiletregels

Je weet dat wanneer je naar een heel ander land verhuist er cultuurverschillen zullen zijn. Verschillen zijn niet per se slechter of beter. Het is gewoon anders. Of je iets beter of slechter vindt, hangt af van je eigen norm. Zo vormt ieder zijn eigen waardeoordeel.

Ik vind het bijvoorbeeld best een mooi idee dat je in een restaurant eten besteld dat niet alleen voor één persoon is, maar dat je deelt met al je tafelgenoten. En nee, je graait niet met je handen in een pot/pan, je kunt gewoon netjes opscheppen met een lepel en op je eigen bord/kom leggen en dan met stokjes eten (of gewoon bestek). Wojtek vindt dit een afschuwelijk idee. Hij bestelt iets en wil dit dan gewoon zelf opeten.

Er zijn ook veel dingen waar we hetzelfde over denken.

Bijvoorbeeld over dit bord:

Dit hangt op elk toilet in de school.

Deze hangt aan de toiletdeur. Er hangt er ook nog eentje boven de stortbak. Kortom: deze boodschap is niet te missen!!!

Laat ik bij de bovenste zin beginnen: “Please don’t stand on the toilet”. Elke keer als ik naar het toilet ga, vraag ik me af hoe de Chinezen in hemelsnaam balancerend op de toiletbril hun behoefte proberen te doen. Nu heb ik begrepen dat deze regel ook op de toiletten van sommige Europese universiteiten hangt, om te voorkomen dat de Chinese studenten op het toilet gaan staan.

De middelste zin: “Please put the used tissue paper into the garbage bin”. Dit is iets wat wij in Nederland absoluut niet gewend zijn. In Nederland hangt er misschien een bordje met het vriendelijke verzoek om geen luiers/vochtige doekjes/maandverband/tampons in het toilet te deponeren. Maar dit gaat gewoon over het toiletpapier. Onafhankelijk of je een nummer één of twee hebt gedaan, moet je het gebruikte toiletpapier in een prullenbak doen. Het mooie is dat dit een open prullenbak kan zijn (heerlijk voor de geuren) of een gesloten prullenbak, waar in 9 van de 10 gevallen geen voetpedaal is om de deksel te openen. Heerlijk hygiënisch 😊 Misschien is dit één van de redenen waarom alle instellingen en bedrijven vele schoonmaaksters/ayi’s hebben rondlopen. Puur om alle prullenbakken met grote regelmaat te legen.

De onderste zin is natuurlijk geen overbodige luxe op een plek waar veel kinderen gebruik maken van het toilet. Of een openbare plek waar überhaupt veel mensen naar het toilet gaan. Op de één of andere manier hebben sommige mensen het idee dat ze niet hoeven door te trekken als ze op een andere toilet zijn geweest dan het toilet thuis.

Had ik al gezegd dat dit bordje hing op een toilet waar alleen volwassenen gebruik van mogen maken???

En dan de hamvraag; één keer raden: welke van bovenstaande regels wordt in ons huis juist wèl of niet fanatiek gevolgd?