The Mask

Een paar weken terug heb ik jullie voorgesteld aan onze Daleks: de luchtreinigers. Inmiddels zijn het echte huisvrienden geworden 😉. Je merkt dat nu het kouder wordt en mensen meer gaan stoken de Daleks vaker paars/rood van kleur zijn en harder gaan blazen. Het is nu dan ook noodzakelijk dat we elke dag de luchtkwaliteit controleren. En hoe doe je dat? Zoals je bijna alles in China doet: via een app.

Wij gebruiken de Plume app. Deze app geeft weer hoe de luchtkwaliteit (Air Quality Index: AQI) is. Het is één van de vele apps. Tja, en hoe moet je de waarden dan interpreteren. Gelukkig bestaat er dan zoiets als Wikipedia, want de expats hier doen vrij gemakkelijk over de luchtkwaliteit.

De school geeft bij een waarde <100 P.AQI aan dat de luchtkwaliteit goed is. Is de waarde hoger dan 100, dan is de lucht volgens hen licht vervuild. Tijdens schooltijd hebben we nog geen waarde meegemaakt die hoger was dan 150 P.AQI, dus wat ze dan zeggen, who knows…. “Run and hide!”

In de app kan je ook nog zien welke waarde verhoogd is. In Shanghai is dat eigenlijk altijd PM2.5, fijnstofdeeltjes. In het kader van zaken die je niet wist en die je misschien ook niet interesseren, maar ik ga het wel met je delen: Het is me opgevallen dat in Arnhem vaak de hoogste waarde O3 (ozon) is.

Maar goed, fijn om te weten dat je gezondheid risico loopt… wat ga je er aan doen? Inderdaad, je gaat als een soort psychopaat over straat met een masker. Hoe kom je aan een masker en waar moet je opletten? Dat is ongeveer net zo’n zoektocht geweest als naar onze Daleks. Uiteindelijk vond ik een goede site gericht op expats in China, die een overzicht hadden gemaakt van de verschillende maskers met voor- en nadelen. Waar je vooral goed op moet letten is dat er een filter in het masker zit dat de tenminste de PM2.5 filtert en dat het masker goed aansluit aan het gezicht. Grootste nadeel van de meeste maskers is dat ze slechts in één maat geleverd worden. One size fits all. Ik hoef neem ik aan niet uit te leggen dat dit al problemen geeft bij het punt dat een masker goed moet aansluiten. Uiteindelijk vonden wij een leverancier die maskers in verschillende maten levert, met prettig aanvoelende stof en ook nog eens met een leuk design voor de kinderen. Aangezien je het goede voorbeeld moet geven, dragen wij zelf ook altijd een masker bij een P.AQI >100. Maar we zijn dan wel ongeveer de enige “gekken”.

Elk nadeel heb z’n voordeel: Als het straks kouder wordt, blijft ons gezicht lekker warm!

Eén antwoord op “The Mask”

Reacties zijn gesloten.