Kookles

Vandaag volgde ik mijn eerste kookles. Nee, het is geen officiële cursus zoals de Mandarijncursus. Wel heeft het iets met deze cursus te maken, aangezien ik uitgenodigd was bij één van mijn medecursisten.

Zij komt uit Venezuela. Zoals veel mensen uit Latijns-Amerika is zij zeer trots op haar land en cultuur. Het was ook best lastig voor haar om slechts één gerecht te kiezen en mij dit te leren maken. Ze had wel heel goed ingeschat hoe goed ik kan koken en dus de lastige zaken alvast voorbereid. Dit was lekker makkelijk vandaag, maar ik besef me nu dat dit natuurlijk niet handig is voor als ik dit nog eens wil maken. Of dit voor herhaling vatbaar gaat zijn, hangt af of mijn gasten dit zometeen gaan eten. Vandaag eten er 3 schermcoaches bij mij (dit is incl. Wojtek).

Wat heb ik leren maken: Arepas!

Eerst moet je het vlees (rundvlees in dit geval) koken. Daarna scheuren. Vervolgens voeg je hier aan toe: wat tomaten(saus), ui, knoflook, peper. Dit verwarm je op een laag vuurtje. (Dit had zij dus al voorbereid en ik heb geen idee of ik dit allemaal goed onthouden heb…)

In een aparte pan warm je op: zwarte bonen. Wat hier nog meer bij zat, was ik vergeten te vragen, dus naar eigen idee heb ik hier een half uitje, rode peper en paprika aan toegevoegd. Ik weet dat zij er ook koriander in had gedaan, maar dat vindt Wojtek niet geheel lekker, dus dat laat ik er uit (ik zal straks wel horen of dit een verstandige keus was….).

Dan de arepas. Je doet wat water in een kom met een beetje zout. Vervolgens voeg je maïsmeel hieraan toe en dit blijf je omroeren en later kneden tot het de juiste substantie heeft. Vervolgens neem je een kleine hand deeg, rolt hier een bol van en maakt deze plat. Deze platte schijf gaat in de pan op laag vuur. Aan beide kanten even bakken en dan nog ca. 10 minuten in de oven op ca. 220 graden.

Tja, dan ben je zo goed als klaar. Je kan en mag vanalles bij je arepas serveren, als je het maar lekker vindt (dit vind ik persoonlijk nog de beste tip!)

Ik heb voor een flinke salade gekozen. Als de maaltijd niet te eten is, dan hebben de heren tenminste nog iets vulling in de maag!

 

2 antwoorden op “Kookles”

Reacties zijn gesloten.