Regels zijn regels, toch?

Afgelopen maandag had Adam een uitje naar de Biofarm. Vorige week werd ik gevraagd om als begeleiding mee te gaan. Aangezien één van mijn hoofdredenen om naar China te gaan was om meer tijd met het gezin door te brengen, leek mij dit een goed idee. In mijn enthousiasme had ik mij al als begeleider aangemeld. Later besefte ik mij dat ik misschien eerst bij Adam had moeten peilen of hij dit ook leuk zou vinden. Dus heel voorzichtig vroeg ik zaterdag aan hem: “Adam, maandag heb jij een uitje naar de Biofarm. Hoe zou je het vinden als ik mee zou gaan?” Gelukkig antwoordde hij: “Echt waar? Ik kan niet wachten!” Dat was een enorme opluchting! We zitten nog in de fase dat het geweldig is als je als ouder meegaat met je kinderen.

Op maandag moest ik mij om 9.20u melden buiten het klaslokaal, zodat ik de schoolregels kon doorlezen en daarna deze, als akkoord, moest ondertekenen. OMG! Alsof ik supersterren ging begeleiden. Mijn favoriete regel (vrij vertaald): “Praat niet zomaar tegen de studenten. Dit kunnen zij als beledigend/aanvallend ervaren.” We hebben het hier over 5- en 6-jarigen! Dus wat verwachten ze dan van mij? Ik ga mee als begeleiding, maar ik mag de kinderen niet zeggen dat ze niet in de sloot mogen springen? Dat ze niet op de geiten mogen gaan zitten? Dat ze niet de planten uit de grond mogen trekken? Dat ze mekaar de hersenen niet mogen inslaan? Voor de zekerheid heb ik dus gevraagd hoe ik deze regel moet interpreteren. Ik leerde dat ik dit vooral niet te letterlijk moest nemen, waarbij ik het gevoel kreeg dat de school zich vooraf voor van alles wil indekken (iets wat denk ik vrij gewoon is voor Amerikaanse en Engelse scholen). Uiteindelijk heb ik het formulier getekend en we gingen met de bus op pad.

De Biofarm is gelegen nabij Disneyland en het vliegveld, tussen de industrie (hetgeen ik vrij ironisch vind). De kinderen kregen een rondleiding door de kassen en mochten verschillende bloemen en kruiden proeven. Hartstikke leuk. Daarna volgden ze een workshop: chocolade-appel-lolly maken. Na de lunch gingen we de dieren voeren. Van de Chinese ouders heb ik begrepen dat de hokken zeer geschikt waren. Wij hanteren een andere norm, zal ik maar zeggen. Met de leraar had ik al een plan gemaakt hoe we de konijnen zouden bevrijden 😉 Nog even wat groenten plukken voor thuis en tot slot een klassenfoto gemaakt. De kinderen hebben een topdag gehad!

Vlak voor het vertrek naar de school vroeg de docent ons: “Please, if you have any pictures, send them to me so I can put them up firefly.” (dat is de website voor de ouders)

Ik dacht alleen maar: Heb jij de schoolregels gelezen??? “Do not take pictures of the children etc. etc.”!