Golden Week

Nou vertelde ik vorige week dat de chinezen weinig vrije dagen hebben…, en dan hebben we nu vakantie. Erg geloofwaardig kom ik nu ook niet meer over, dat snap ik, maar deze week is de Golden Week. Toevallig viel het Mid-Autumn Festival dit jaar een weekend eerder, maar vaker is dit gecombineerd.

Achtergrondinformatie: Op 1 oktober is het Chinese National Day, de datum waarop de Volksrepubliek China is gegrondvest. N.B., dit was niet de echte datum, dat was namelijk op 21 september. De chinezen krijgen maar liefst 3 vrije dagen. Doordat zij het weekend voorafgaand moeten doorwerken, hebben ze twee extra vrije dagen, welke zij achter de 3 vrije dagen mogen plakken en daarna is het weer weekend en voilà, je hebt een week vakantie (ik denk dat het Nederlandse kabinet en m.n. het departement van Financiën nog iets van deze rekensom kan leren).

Dat betekent voor dit jaar:

Za 29 sep Zo 30 sep Ma 1 okt Di 2 okt Wo 3 okt Do 4 okt Vr 5 okt Za 6 okt Zo 7 okt
Extra werken Officiële vrije dagen Compensatie dagen Normaal weekend

En waarom heet dit dan de Golden Week. In oktober is het weer hier aangenaam (zonnig, meestal droog en aangename temperatuur) dus een “gouden moment” om te reizen. Veel mensen maken   gebruik van dit moment voor zowel korte, als langere (verre) reizen.

Wij kozen voor dagreizen, aangezien Wojtek de tweede helft van de week moet werken (chinezen organiseren namelijk graag toernooien tijdens hun vakanties!).

Op zaterdag zijn we naar Gaoqiao geweest. Hier is een stukje Nederland nagebouwd. Dit was onderdeel van een groot project en de gedachte was dat veel rijke mensen in dergelijke huizen en omgeving zouden willen wonen. Misschien zou het project geslaagd zijn, als ze de metrolijn hadden doorgetrokken en de fabrieken iets beter hadden verborgen 😊 Het was wel heel bijzonder, en surreëel om dit te zien.

Op zondag zijn we naar Gongqing National Forest Park geweest. Dit is het op één na grootste park van Shanghai. Het is werkelijk prachtig! Je waant je ineens niet meer in de stad. Heel bizar. Het is een combinatie van natuur met attracties. En dit is dan ook werkelijk op zijn chinees gedaan. Je betaalt nauwelijks entree (kinderen zijn zelfs gratis), maar vervolgens moet je wel voor elke attractie ca. 10 RMB per persoon betalen. De attracties zijn te vergelijken met de attracties in Nederland…, alhoewel… ook hier hebben de chinezen (net zoals bij alle woningen) weinig met het woord onderhoud…

Puur voor je eigen gemoedrust, sta er niet te lang bij stil…, maar mijd wel de achtbaan die over-de-kop gaat…!!!

De smaak van de maantaart was: Geen idee! Ik heb me laten vertellen dat het waarschijnlijk gemalen bonen met dan wel gedroogd vlees, vis of een combinatie hiervan was. Op de doos staan mooie spreuken, maar niets over de inhoud.

Eén antwoord op “Golden Week”

  1. Hé collega ver weg!

    Leuk om een klein beetje bij te blijven middels dit blog. Tjonge wat een ander leven heb je daar. In Nederland zou je vast niet in de auto zijn gestapt om een molen en een klomp te bekijken, maar nu is het ineens heel bijzonder. Geinig toch?
    Een goede tijd nog daar. Ik blijf je volgen. (vast onderdeel als ik even een dipje heb op het einde van de dag.. ;))
    doei!,
    Margreet

Reacties zijn gesloten.