“Mag ik je scannen?”

Jawel, er zijn van die zinnen waarvan je nooit gedacht had dat die ooit tegen je gezegd zouden worden. Één daarvan is: “Mag ik je scannen” of “Laat me je scannen”.

De eerste keer dat mij dit gevraagd werd, was in een kroeg. Het betrof een man van ongeveer mijn leeftijd, denk ik. Zijn vrouw zat aan het andere eind van de tafel te praten met de nieuwe directrice van de Ducks. Zijn kinderen liepen rond en speelden met die van mij. Zijn jongste zoon zit bij Adam in de klas. Wojtek zat nota bene tegenover mij. De alcohol vloeide rijkelijk en inmiddels hadden we allemaal een paar pintjes of wijntjes op, maar toch… Wat wilde hij van mij en wat moest ik hiermee aan?? Mijn gezicht zal wel boekdelen gesproken hebben, want hij gebaarde dat ik mijn telefoon moest pakken en mijn WeChat moest openen.

In de WeChat (de oosterse equivalent van WhatsApp) heb je naast je naam een QR code staan. Je kan deze code door de ander laten scannen en voilà, je hebt iemands gegevens verkregen in je WeChat. Hetzelfde geldt voor het toevoegen aan groepen.

Dit is toch I-D-E-A-A-L. Dit hadden we jaren terug al moeten hebben. Hoe vaak heb je niet in de kroeg of discotheek gestaan en een poging gedaan om gegevens uit te wisselen met die ene leuke persoon om er later achter te komen dat je het nummer niet goed had overgenomen. Of dat je door de herrie de naam niet goed (lees: helemaal niet) had verstaan en deze verkeerd erbij opsloeg. Misschien ben ik de enige hierin, maar dit heeft weleens voor misverstanden gezorgd. En wat dacht je van tegenwoordig… al die bijzondere namen die mensen nu hebben! Ik betrap me er zelf vaak genoeg op dat ik mensen vraag of zij hun naam even kunnen spellen. En hier in China doe ik dat helemaal.

Maar goed… ik pakte mijn telefoon… hij scande mijn QR code… en ik was toegevoegd aan de groepsapp van de nieuwkomers 2018-2019… pfieuw.

Ja, dit voorbeeld is geblurd; Nee, normaal is dit scherp; Waarom dan? omdat ik er niet op zit te wachten dat vreemden mij ineens toevoegen als contact.

Eén antwoord op ““Mag ik je scannen?””

Reacties zijn gesloten.